VervolgHeader1
VervolgHeader2

Energieneutraal kantoor voor AB Midden Nederland

Geplaatst op: 27-6-2014

Sliedrecht • Met onder meer 106 zonnepanelen op het dak en zuiniger lampen in de plafonds is het kantoorpand van AB Midden Nederland in Sliedrecht sinds kort op energiegebied zelfvoorzienend. Wemmers Installatiebedrijf uit Bleskensgraaf tekende voor dit duurzame project.

De coöperatie geeft daarmee invulling aan het ondertekenen van het Energieconvenant van de Stichting Blauwzaam. Bedrijven spreken daarin af om tien procent minder energie te gaan verbruiken of zelf op te wekken. "We wilden het niet alleen bij onze handtekening laten", stelt regiomanager Wilko Kortleve. "Ook onze opdrachtgevers, vooral vanuit de overheid, stellen op dit gebied eisen. En natuurlijk staat bij ons maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Vandaar dat we een half jaar geleden besloten ons kantoorpand te verduurzamen."

Om dit project uit te voeren, hoefde AB Midden Nederland niet ver te zoeken. Met Wemmers Installatiebedrijf uit Bleskensgraaf doet AB al veel langer zaken. "Een vertrouwd adres, waarbij je weet dat er kwaliteit geleverd wordt. En het past ook bij de uitgangspunten van Blauwzaam, dat je ondernemers uit de eigen regio zoveel mogelijk inschakelt."

Zonnepanelen

Voor de Bleskensgraafse onderneming was het een mooie opdracht, dicht bij huis. "Bij zo’n project kijk je eerst met de klant wat de mogelijkheden zijn om het energieverbruik terug te dringen en zelf energie op te wekken", licht directeur Gerard Wemmers toe. "Dat is per bedrijfspand verschillend. Het kantoor van AB heeft een perfect dak voor zonnepanelen. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om sensoren te plaatsen. Het licht gaat zo automatisch aan als iemand een ruimte binnenkomt en blijft niet onnodig branden. De verlichting hebben we deels vervangen door zuiniger TL-lampen en deels door led-lampen." 

Uiteraard kwamen de kosten van deze aanpak van het pand van AB Midden Nederland ook op tafel. Er waren voor de duurzame aanpassingen de nodige euro’s nodig, maar de terugverdientijd is goed te overzien. "In negen jaar hebben we de investering terugverdiend", knikt Wilko Kortleve. "Met deze aanpassingen en vernieuwingen hebben we ons kantoor op energiegebied zo goed als zelfvoorzienend gemaakt."

Hybride

Overigens kijkt AB Midden Nederland wat betreft het energieverbruik verder dan alleen het pand. Er is veel aandacht voor zuinig rijden met de bedrijfswagens, om zo minder brandstof te gebruiken. Kortleve zelf rijdt sinds kort in een hybride auto van de zaak. "Dat bevalt heel goed, zeker omdat ik veel korte afstanden hier in de omgeving rijd. We denken er zeker over om het aantal hybride auto’s verder uit te breiden."

Voor meer informatie over Wemmers Installatiebedrijf: http://www.wemmers-bv.nl/

 

 

AB Midden Nederland
Stationspark 725
Sliedrecht

T: +31(0)184-417777
E: infosliedrecht@abmiddennederland.nl

Deel dit artikel: