VervolgHeader1
VervolgHeader2
Afbeelding: Veiligheidsschoenen-verplicht-goed

Het belang van goede veiligheidsschoenen

Geplaatst op: 17-12-2015

Nagenoeg alle bedrijven verplichten tegenwoordig veiligheidsschoenen en/of -laarzen, maar in de praktijk blijkt wel dat dit niet voor elke medewerker de voorkeur heeft. Sjoerd Visser, relatiebeheerder en KAM functionaris deelt zijn ervaringen met ons die het belang van veiligheidsschoenen benadrukken. Hoe ga jij daar mee om en wijs jij een ander op het belang ervan?

Bij bijna al onze klanten zijn werkschoenen verplicht op de werkvloer en dit wil nog wel eens weerstand geven bij werknemers die veel moeten lopen voor hun werk. Orderpickers die aan het werk zijn in het magazijn zijn daar een voorbeeld van. Sjoerd vertelt: ,,De afgelopen jaren hebben we een aantal keren een werksituatie aan de hand gehad waarbij een werknemer het geluk had dat hij veiligheidschoenen droeg. Het lijkt mij daarom heel zinvol om het belang van het dragen van (goede) werkschoenen nog een keer onder de aandacht te brengen. De twee situaties die ik heb meegemaakt onderschrijven dat. Die collega's hebben gewoon echt geluk gehad."

  • Medewerker Kamila Bachowska maakte vorig jaar mee dat een heftruckchauffeur niet goed oplette en over haar voeten heen reed. De heftruckchauffeur gaf bij het naderen van een onoverzichtelijk punt geen geluidsignalen. Hierdoor liep Kamila nietsvermoedend de hoek om en voor ze het wist reed één van de wielen van de heftruck over haar voet heen. Ze had de veiligheidvoorschriften goed nagevolgd en droeg goede werkschoenen waardoor het enkel bij een geneusde voet is gebleven. Na een paar dagen kon ze weer normaal lopen, maar dat had dus ook heel anders af kunnen lopen.
     
  • Medewerker Dariusz Mlotkiewicz heeft begin dit jaar zijn voet bekneld tussen de elektrische pompwagen en een stootrand. Hij droeg dan wel werkschoenen, maar deze waren niet van het juiste kaliber. Hij droeg namelijk schoenen met S1 kwalificatie, welke alleen bescherming bieden op de neus. Als hij schoenen met S3 kwalificatie gedragen zou hebben, dan had dit ongelukje geen gevolgen gehad en voorkwam hij daarmee twee weken een geblesseerde voet gehad.

Samenvattend is het dus niet alleen belangrijk om altijd je werkschoenen op de werkvloer te dragen, maar is het ook van belang dat deze werkschoenen ook aan de gewenste kwalificatie voldoen. AB Midden Nederland verstrekt werkschoenen met S3 of zelfs S5 (indien nodig) kwalificatie. Indien je zelf werkschoenen aanschaft omdat de schoenen van AB Midden Nederland niet lekker zitten, of om welke andere reden dan ook, let er dan goed op dat je schoenen met de juiste kwalificatie aanschaft!

Sjoerd Visser - KAM functionaris

 

Deel dit artikel: