Vacatures food - reageer direct online
Vacature food - werken in de food
Afbeelding: veiligheid op de wekvloer

Omgang met veiligheid op de werkvloer

Geplaatst op: 17-12-2015

Teamleider en KAM functionaris Harold van Leeuwen komt bij veel opdrachtgever over de vloer en heeft daar vaak de mogelijkheid om even een kijkje in "de keuken" te nemen. In de jaren dat Harold nu actief is voor AB ziet hij goed hoe de factor veiligheid en hygiëne bij bedrijven in de loop der jaren een steeds belangrijkere plaats heeft ingenomen. Harold vertelt in deze nieuwsbrief over zijn ervaringen op de werkvloer.

Bij een klant waar AB Midden Nederland ongeveer acht jaar geleden met een paar uitzendkrachten aan het werk is gegaan, is goed te zien hoe het aspect veiligheid zich kan ontwikkelen. Werd er in de beginjaren nogal nonchalant omgegaan met veiligheid en hygiëne merk je, nu dat het bedrijf flink gegroeid is, dat deze onderdelen van de bedrijfsvoering geprofessionaliseerd zijn. Binnen het desbetreffende bedrijf wordt er veel gewerkt met machines (draaiende delen), agressieve chemicaliën (voor schoonmaak) en heet water. Met de genoemde risico's liggen ongelukken op de loer.

Om de kans op ongelukken sterk te beperken, zijn er in de loop der tijd diverse maatregelen genomen om ongelukken te voorkomen. Een voorbeeld is dat dat alle nieuwe medewerkers voor aanvang van het werk instructies over veiligheid en hygiëne ontvangen, waar vervolgens ook voor getekend wordt dat deze regels opgevolgd worden. Een ander voorbeeld is dat alleen een paar gekwalificeerde medewerkers nog mogen werken met de agressieve schoonmaakmiddelen. Wanneer er dan toch een bedrijfsongeval met een machine plaatsvind, dan wordt er wederom goed gekeken of de machine zodanig kan worden aangepast, dat een dergelijk ongeluk in de toekomst voorkomen kan worden. Natuurlijk is het niet zo dat er binnen een bedrijf als dit helemaal geen ongelukken meer gebeuren, want menselijk falen, zoals onoplettendheid of eigenwijsheid, kan nog altijd leiden tot ongelukken. Maar het is mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is, als een bedrijf het aspect veiligheid in haar bedrijfsvoering serieus neemt.

,,Mede door de alertheid van de medewerkers op de werkvloer en de informatie die wij van hen krijgen kunnen we de gesprekken aangaan met onze klanten. Om ongelukken te voorkomen is dat bijzonder belangrijk. Als relatiebeheerder kom je namelijk op veel bedrijven en zie je misschien ook veel, maar hoe er in de praktijk met de veiligheid omgegaan wordt maak je niet goed mee. Ik kan daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het voor ons, als relatiebeheerders, is om te horen wat er zich afspeelt binnen het bedrijf op het gebied van veiligheid." Aldus Harold van Leeuwen.

Harold van Leeuwen - KAM functionaris

 

Deel dit artikel: