VervolgHeader1
VervolgHeader2
Afbeelding: 9

Een terugblik op de fruitpluk

Geplaatst op: 8-12-2015

Dit jaar hadden we een late start in het plukseizoen. Dat zal een ieder gemerkt hebben. Zeker in vergelijking met voorgaande jaren, was het later als anders. Afgezien van enkele telers die al aan de slag konden met het zomerfruit of vroege peren, begon de grote pluk voor AB Midden Nederland vanaf 9 september op gang te komen. Dat vroeg weer om een fikse voorbereiding, want dat is van essentieel om alles goed te laten verlopen.

Eind juni, begin juli begon de eerste inventarisatie bij de fruittelers in de regio. Hoeveel plukkers zijn er weer nodig en in welke periode? Met die informatie konden onze collega's aan de slag om genoeg plukkers te werven. De medewerkers die er voorgaande jaren waren, werden weer benaderd. Velen daarvan zitten rond die tijd al op het telefoontje uit Nederland te wachten en kwamen dan ook weer graag terug op de voor hun bekende adressen. Uiteraard is er elk jaar ook weer een grote instroom van nieuwe plukkers nodig, daarvoor hebben we onze Poolse bemiddelingsbureaus weer ingeschakeld. Daarna kan de papierwinkel beginnen! Lees verder...
Zijn de namen eenmaal bekend dan kunnen we aan de slag met de papierwinkel.

De contracten moeten voor de start al in orde zijn, zodat de medewerkers zodra ze aankomen de papieren kunnen ondertekenen. Voor de nieuwe plukkers die voor het eerst in Nederland werken, moeten we op zo'n kort mogelijke termijn een sofi nr. regelen. Zonder sofi nr. kunnen en mogen we de plukkers niet verlonen. De huisvesting is ook elk jaar weer een flinke uitdaging, maar uiteindelijk is het toch gelukt om voor elke plukker goede huisvesting, volgens onze Flexhome certificering te regelen. Als dat eenmaal is geregeld is het vervoer de volgende stap. Tijdens deze periodes is het van belang dat we weer genoeg auto's en fietsen beschikbaar hebben, zodat iedereen ook daadwerklijk op het werk kan verschijnen.

De eerste week van de pluk begon helaas met veel regen, niet de beste start. Gelukkig knapte het daarna snel op en was het weer goed vertoeven in de boomgaard. De pluk van de diverse rassen liep het afgelopen jaar prachtig in elkaar over, mede hierdoor konden de plukkers dit jaar vrij makkelijk aan de plukuren komen. Voor zover bekend is de pluk op de bedrijven voorspoedig verlopen en hebben we dit jaar de samenwerking met vele fruittelers weer als zeer prettig ervaren. Er kan gezegd worden dat AB Midden Nederland terug kijkt op een geslaagde fruitpluk.

11
1
14

Deel dit artikel: