VervolgHeader1
VervolgHeader2
Link: http://www.jouwwerkjouwveiligheid.nl/

Veilig gedrag op de werkvloer

Geplaatst op: 17-12-2015

Jos van Hattum, kwaliteitsmanager & KAM coördinator bij AB Midden Nederland deelt zijn ervaringen bij verschillende AB's en gaat dieper in op de gevolgen van een ieders gedrag. Immers bij veiligheid op de werkvloer gaat het niet alleen om het werken met veilige en goedgekeurde middelen (zoals het gebruik van gekeurde machines, gereedschappen, apparaten, installaties etc.), maar veilig gedrag is net zo belangrijk.

Heldere voorlichting, duidelijke werkinstructies, het juiste gebruik van middelen en regelmatig onderhoud en keuring - vaak verplicht - verhogen de veiligheid. Iets waar werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk voor zijn. Middels het opstellen van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) heeft AB Midden Nederland een inventarisatie van mogelijke risico's en van maatregelen om deze risico's te verkleinen in kaart gebracht. Echter, veilig gedrag is iets waar iedere medewerker zelf invloed op heeft. Onveilig gedrag veroorzaakt de medewerker zelf, door bijvoorbeeld niet de benodigde PBM's te gebruiken of te werken met onveilige machines en gereedschappen.

,,Enkele praktijkvoorbeelden van onveilig gedrag die ik in mijn 32 jaar bij verschillende AB's heb meegemaakt wil ik graag met een ieder delen. Sta stil bij wat je doet en bedenk wat je op het spel zet in dat ene moment van "och dat kan wel even, er is nog nooit wat gebeurt". 

  • ,,Meerdere malen heb ik medewerkers gezien en gesproken die aan het werk waren op een tractor met een door aftakas aangedreven hulpwerktuig. Daar is op zich niets gevaarlijks aan, maar helaas kwam het wel eens voor dat de aftakas onbeschermd was of het veiligheidskettinkje van de beschermhoes los. Ga er niet pas over nadenken, als iemand anders je wijst op het gevaar dat je loopt."
     
  • ,,In al die jaren heb ik meerdere malen bedrijfsongevallen voorbij zien komen door het gebruik van onadequaat materiaal. Electrisch gereedschap met beschadigde snoeren of stekkers bijvoorbeeld." Merk je dat dit aan de hand is bij bijvoorbeeld onze snoeischaren of scheerapparaten, laat het je relatiebeheerder weten, zodat het gerepareerd kan worden.
     
  • ,,Menigmaal ben ik op werkplaatsen geweest waar de ruimtes vol staan of slechts zijn opgeruimd. Een werkruimte waar teveel op de grond ligt zorgt voor een grotere kans op uitglijden of struikelen. Ook dit jaar hebben we daar weer diverse voorbeelden van gezien, met verzuim als gevolg." Opruimen of ordenen is misschien niet altijd de leukste taak in je werk, maar een langere tijd thuis zitten omdat je bent gestruikeld daar heeft niemand baat bij.

De gedeelde ervaringen zullen velen van ons bekend zijn, maar toch blijven er veel medewerkers dit onveilige gedrag vertonen. Het is jammer, want het leidt jaarlijks nog tot teveel bedrijfsongevallen. AB Midden Nederland blijft een ieder wijzen op de eigen verantwoordelijkheid en het verschil dat jij kan maken. Daaraan toegevoegd: "Ik kan het niet vaak genoeg vragen, maar zie je dingen die onveilig gedrag of onveilige situaties in de hand werken, maar weet je niet wat je daar mee aan moet, laat het mij (klik voor e-mail) weten. Maar als jij in ieder geval veilig gedrag blijft vertonen, dan gaan we het aantal bedrijfsongevallen zeker omlaag brengen", aldus Jos van Hattum

Jos van Hattum - KAM coördinator

Deel dit artikel: