Het volste vertrouwen in AB Midden Nederland

Publicatiedatum: 26-05-2021

Vanaf begin jaren tachtig maakt Komkommerkwekerij J.C. Verheul in Maarssen gebruik van tijdelijke werknemers van AB Midden Nederland. Naar volle tevredenheid: dagelijks leveren ze een belangrijke bijdrage aan het telen van de vele duizenden komkommers in de kassen van het familiebedrijf.

In de jaren dertig van de vorige eeuw ging de opa van Jeroen Verheul, de huidige eigenaar van start met een komkommerkwekerij aan de Gageldijk in Maarssen. Zijn zoon nam op een gegeven moment een knecht in dienst. “Die bleef tot 1982 bij ons werken”, vertelt Jeroen Verheul. “Daarna hebben we AB Midden Nederland ingeschakeld voor hulp op het bedrijf. In de jaren tachtig en negentig liep dat via de bedrijfsverzorging; arbeidsmigranten uit Oost-Europa waren er toen nog bijna niet.”

Hij nam in 2001 de agrarische onderneming over van zijn vader. Met de overname én de uitbreiding van de komkommerkwekerij – het bedrijf werd ongeveer twee keer zo groot – nam ook de behoefte aan tijdelijke werknemers toe. De samenwerking met AB Midden Nederland bleef, maar vanaf die tijd kwamen de extra helpende handen voor het overgrote deel uit Polen. “We hebben nu drie vaste medewerkers en gemiddeld zo’n tien mensen van AB Midden Nederland. Zij verrichten alle werkzaamheden die bij het kweken van komkommers horen; van het planten en de biologische bestrijding tot het plukken en hetsorteren.”De samenwerking met AB Midden Nederland loopt nu al tientallen jaren. Wat de reden is voor de trouw aan deze zakelijke partner? Betrouwbaarheid staat voor de Maarssense ondernemer op nummer één. “Ik moet het vertrouwen hebben dat alles geregeld is, dat het werven en selecteren van personeel goed verloopt. En dat heb ik bij AB Midden Nederland. Daarnaast speelt mee dat het een coöperatie is; dat zorgt toch voor een andere sfeer dan bij een bedrijf waar winst maken het belangrijkste is.”

De contacten met de relatiebeheerder van AB Midden Nederland – bij Komkommerkwekerij J.C. Verheul is dat Hans van der Poel – zijn daarnaast van groot belang. “Die zijn heel goed. Hans kent ons bedrijf en weet aan wat voor mensen wij behoefte hebben.” In samenspraak met Van der Poel streeft Jeroen Verheul ernaar om een zo vast mogelijke ploeg tijdelijke personeelsleden in de kwekerij te houden. “Er is sowieso een vaste kern; twee medewerkers zijn hier altijd. Je hoopt dat de verdere groep zoveel mogelijk intact blijft. En het is natuurlijk goed om te zien als ze terug willen komen; dan hebben ze het hier naar hun zin.”

Tegelijkertijd ziet Verheul ook dat het in de loop van de jaren er niet gemakkelijker op wordt om tijdelijke werknemers uit Polen aan je bedrijf te binden. “De omstandigheden daar worden beter; ik werk het liefst met Polen, maar houd er nu al wel rekening mee dat er in de loop van de tijd misschien ook mensen uit andere landen gaan komen.”

Bron: Een Blik op AB - relatiemagazine mei 2021 - uitzenden