In de praktijk leer je veel sneller!

Publicatiedatum: 01-06-2021

Werken en leren tegelijkertijd? Dat kan prima bij AB Midden Nederland. Mike Langerak is daarvan een goed voorbeeld. Als BBL-er is hij een graag geziene werkkracht op de boerderij van Huig en Hannie de With in Linschoten. Hij werkt daar samen met een andere jonge bedrijfsverzorger van AB Midden Nederland, Wilbert van Rossum.

Aan de Cattenbroekerdijk staat een gloednieuwe stal, met voldoende ruimte voor de ongeveer 300 koeien van het boerenbedrijf van de familie De With. Vijf melkrobots zorgen ervoor dat koeien gemolken worden. Maar de schaalgrootte is zo groot geworden dat extra handen op het erf hard nodig zijn. Daarvoor klopten Huig en Hannie enkele jaren geleden aan bij AB Midden Nederland.

Zo kreeg Wilbert van Rossum de kans om bij hun te komen werken. Onbekend waren ze niet voor elkaar; de kennismaking had al via een stageperiode plaatsgevonden. “Dat beviel goed, van allebei de kanten”, lacht Wilbert.
“Na mijn stage ben ik blijven komen, in de avonduren en in het weekend. Nu werk ik hier via AB Midden Nederland sinds afgelopen jaar 32 uur per week. Dat combineer ik met werken op de boerderij van mijn ouders.” Die boerenafkomst deelt hij met Mike Langerak. Ook hij is geboren en getogen op een boerderij. Logischerwijs is dat een groot voordeel, bevestigt Huig de With: “De jongens zijn van begin af aan bekend met het boerenwerk, ze weten van de hoed en de rand. En ze hebben nog veel lucht en energie, dus hard werken doen ze graag. Ik heb nu met driehonderd koeien veel minder werk dan toen we nog honderd koeien molken.” Hij vervolgt: “Wat trouwens ook een groot voordeel is: als één van de twee niet kan of vrij neemt, dan regelen ze het onderling. Ik heb daar geen omkijken naar; ik kan er op vertrouwen dat er altijd iemand komt. Meestal werken ze apart, maar in de drukke maanden komen ze vaak allebei.” En Hannie: “Wat ook belangrijk is: we kunnen goed met Mike en Wilbert. Er moet een klik zijn en die is er zeker.”

Mike volgde net als Wilbert een mbo-opleiding aan het Wellantcollege in Houten. Tijdens een open dag waarbij bedrijven zich presenteerden, maakte hij kennis met AB Midden Nederland. “Zo kwam ik als BBL-er terecht bij Huig. Ik was trouwens al vaak zat langs deze boerderij gefietst op weg naar school. Ik ben hier twee, drie dagen per week.”

Het werken bij AB Midden Nederland en het naar school gaan is voor hem een ideale combinatie. “Zo kan ik ervaring opdoen en tegelijkertijd geld verdienen. In de praktijk leer je veel sneller dan als je het uit de boeken moet halen. Op termijn is het de bedoeling dat ik de boerderij van mijn ouders ga overnemen, maar dat duurt waarschijnlijk nog wel een heel aantal jaren.”

Leren en werken; voor Mike is dat letterlijk, omdat hij een dag in de week in de schoolbanken zit. Maar het geldt ook voor Wilbert én voor het echtpaar De With. “We kunnen hier in de praktijk zien hoe het is om zoveel koeien te hebben en wat het betekent om een melkrobot te hebben”, vertellen Mike en Wilbert. “Het is hier anders dan op de
boerderijen van onze ouders. De ervaring die we hier opdoen, kunnen we later thuis ook weer in de praktijk brengen. Het voordeel van zo’n grote boerderij is dat er ook veel werk te doen is, zodat je overal mee te maken krijgt.”

“Maar wij leren net zo goed van hen”, vult Huig aan. “Het is echt niet zo dat wij al uitgeleerd zijn. Zij kijken er op een andere manier tegenaan; we overleggen regelmatig samen en dan pikken wij van hen ook allerlei dingen op.”
 
Voor de gemiddelde melkveehouder is het niet gemakkelijk om zijn bedrijf achter te laten in andere handen. Dat vertrouwen is er bij Huig en Hannie inmiddels voor honderd procent, ondanks de jeugdige leeftijd van hun medewerkers. Een midweekje vakantie, waarbij Mike en Wilbert de touwtjes in handen krijgen? “Dat is geen enkel probleem, we zouden zo weg kunnen gaan.”