sector-detail-image
Home
Sectoren
Hovenier

Hovenier

Als hovenier ben je vooral bezig met de aanleg en het onderhoud van particuliere- en bedrijfstuinen. Het takenpakket van een hovenier is divers en compleet. Je bent vanaf het begin van de aanleg tot het eindresultaat bezig. Je komt meestal te werken bij een hoveniersbedrijf om als team verschillende groenprojecten aan te vliegen. Je helpt met aanleg en onderhoud van tuinen. Als je geen ervaring hebt als hovenier, help je eerst met onderhoud. Zo doe je namelijk ervaring op om ook de aanleg van tuinen te kunnen doen! Bekijk onze vacatures als hovenier.

Wat krijg je van ons?

Naast waardering en persoonlijke begeleiding

 • Een bruto uurloon tussen 14 en 19 euro per uur
 • Een contract voor bepaalde tijd, met uitzicht op vast
 • Een grote diversiteit aan opdrachtgevers in de groensector
 • Mogelijkheden om je te specialiseren in binnen de groensector
 • Ook opleidingsmogelijkheden voor inzetbaarheid in meerdere sectoren
 • Bedrijfsauto

 

Hoveniers in de praktijk

Als hovenier werk je voor een hoveniersbedrijf. Je wordt ingezet om tuinen aan te leggen en te onderhouden. Niet alleen tuinen bij mensen thuis. Maar ook bedrijfstuinen en plantsoenen van de gemeente. Zo ligt jouw kracht bij het onderhoud van planten. Of juist bij bestraten van tuinen en het aanleggen van graszoden. Maar je kan ook een allrounder zijn. Bij hoveniersbedrijven maak je onderdeel uit van een team dat verantwoordelijk is voor ontwerp, aanleg en onderhoud. En welke taken je doet?

 • Graafwerkzaamheden
 • Plaatsen van schuttingen, tuinhuisjes en overkappingen
 • Aanleg van gazon en verlichting
 • De tuin bestraten en vullen met de juiste planten
 • Knippen, scheren, maaien en ander onderhoud
 • Schoonvegen en opruimen

 

Jouw kwaliteiten en kansen

Je werkt graag in de buitenlucht en hebt interesse in planten, struiken en de natuur. Ervaring in de groensector is fijn, maar niet altijd noodzakelijk. Je kan ook beginnen zonder een opleiding. Jij wilt aan de slag in verschillende tuinen. Je visitekaartje achterlaten door kwaliteit te leveren in je taken. Als de klant tevreden is, ben jij dat ook. Je kan goed opschieten met collega’s en vindt het lekker om fysiek, en vooral met je handen, bezig te zijn. Als beginner doe je ervaring op bij hoveniersbedrijven. AB Midden Nederland biedt vervolgens cursussen aan om je te specialiseren!

 

Solliciteer nu

Hovenier worden? Dat kan!

Alles over opleiden en scholing

Iemand die zich voor zijn werk bezighoudt met het aanleggen en onderhouden van tuinen en andere groenvoorzieningen, zoals parken, plantsoenen en sportparken, noem je een hovenier. Als hovenier werk je graag buiten en zijn de werkzaamheden per seizoen verschillend. Ben jij benieuwd hoe jij, zelfs zonder diploma, aan de slag kunt gaan als hovenier bij AB Midden Nederland?

 

Hoe ziet de werkdag van een hovenier er bij AB Midden Nederland uit?

Omdat je bij AB Midden Nederland zelf kan invullen hoe jij jouw baan wilt hebben, is het lastig om een werkdag te schetsen van een hovenier. Sommige hovenieren kiezen ervoor om zich te specialiseren in een bepaalde richting, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een gazon, het leggen van een bestrating of het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Andere hoveniers kiezen ervoor om aan de slag te gaan als allround hovenier. Ook kom je hoveniers op veel verschillende locaties tegen. Zo kan je ervoor kiezen om als hovenier aan de slag te gaan bij een gemeente, tuincentrum, vakantiepark of camping. Wil jij liever op meerdere locaties werken? Dat kan bij AB Midden Nederland. Wij zorgen ervoor dat jouw werkweek verdeeld wordt door werkzaam te zijn bij verschillende opdrachtgevers.

Een hovenier houdt zich dus met diverse werkzaamheden bezig. Toch kunnen wij deze werkzaamheden in 3 categorieën indelen.

 • Ontwerp: Als hovenier kan, naar aanleiding van de wensen en behoefte van de klant, een tuinontwerp maken. Eerst maakt de hovenier een schets, zodat dit later uitgewerkt kan worden door een tuinarchitect.
 • Aanleg: Als hovenier ga jij ook tuinen of gedeeltes van tuinen vervangen of aanleggen. Hierbij komen veel werkzaamheden bij kijken, zoals afgraven, ophogen en egaliseren, bestratingen, aanleggen van vijvers of gazons, maken van schuttingen en beschoeiingen, het aanleggen van tuinverlichting en nog veel meer verschillende werkzaamheden. Hieruit blijkt wel dat je als hovenier een afwisselende functie hebt!
 • Onderhoud: nadat je als hovenier een prachtige tuin aangelegd of gerenoveerd hebt, is het belangrijk dat de tuin onderhouden blijft worden. Denk hierbij aan het snoeien van bomen, struiken en heggen. Of wat dacht je van het onkruid? Dit moet ook verwijderd worden. Daarnaast moet ook het gazon gemaaid worden en het blad bijvoorbeeld geruimd worden. Kortom; ook hierin zien wij weer veel afwisseling in de werkzaamheden.

 

Hoe word je hovenier bij AB Midden Nederland?

Wil jij ook zo’n afwisselende baan? Dan leggen wij graag de verschillende mogelijkheden uit hoe jij aan de slag kunt gaan als hovenier bij AB Midden Nederland!

 • Hovenier worden zonder opleiding: Ondanks dat een erkende opleiding in de groene sector zeker voordelen heeft, is het niet altijd een vereiste om hovenier te worden. Als jij bij AB Midden Nederland aangeeft dat jij graag aan de slag wilt als hovenier, maar niet de geschikte vooropleiding op zak hebt, dan denken wij graag met je mee. Je leert het meeste vanuit de praktijk; daarom zullen wij jou dan ook snel laten kennis maken met de praktijk van het hoveniersvak. Daarnaast kan jij een korte cursus via AB Midden Nederland volgen, zoals de cursus boomverzorging, bestrating of veilig werken langs de weg. Door het volgen van een cursus kan jij jezelf snel ontwikkelen als hovenier, omdat je de theorie direct kunt toepassen in de praktijk.
 • BBL hovenier: Leren en werken in de praktijk: Een andere optie om hovenier te worden is via een BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) traject. Met een BBL-hoveniersopleiding combineer je werken en leren. Je gaat aan de slag bij AB Midden Nederland en volgt tegelijkertijd een opleiding. Het mooie van een BBL-traject is dat je meteen in de praktijk kunt toepassen wat je leert, waardoor je snel vaardigheden ontwikkelt en jezelf kunt ontwikkelen tot volwaardig hovenier. Een daarnaast ontvang je ook direct een passend salaris.

 

Hovenier worden op latere leeftijd

Het is nooit te laat om je passie te volgen en hovenier te worden, zelfs als je misschien al iets ouder bent. Ook op latere leeftijd zijn er volop mogelijkheden. Veel mensen maken op een bepaald punt in hun leven een carrièreswitch en kiezen voor een beroep dat beter past bij hun interesses en persoonlijke waarden. Als je ervan droomt om buiten te werken, met planten en natuurlijke elementen, dan is hovenier worden een geweldige baan. Door je ervaring en levenswijsheid kun je een waardevolle aanvulling zijn in het vakgebied. Het is wellicht verstandig om een korte cursus bij AB Midden Nederland te volgen om zo je  basiskennis bij te spijkeren voordat je aan de slag gaat als professioneel hovenier.

 

BBL hovenier: Leren en werken in de praktijk

Een andere optie om hovenier te worden is via een BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) traject. Met een BBL-hoveniersopleiding combineer je werken en leren. Je gaat aan de slag bij AB Midden Nederland en volgt tegelijkertijd een opleiding. Het mooie van een BBL-traject is dat je meteen in de praktijk kunt toepassen wat je leert, waardoor je snel vaardigheden ontwikkelt en jezelf kunt ontwikkelen tot volwaardig hovenier. Een daarnaast ontvang je ook direct een passend salaris.

 

Het belang van een MBO-hoveniersopleiding:

Hoewel het mogelijk is om hovenier te worden zonder een  opleiding, kan het volgen van een MBO-hoveniersopleiding van onschatbare waarde zijn voor je carrière. Een Mbo-opleiding biedt een solide basis van kennis en vaardigheden in verschillende aspecten van het hoveniersvak, zoals tuinaanleg, beplanting, onderhoud en tuinontwerp. Daarnaast biedt een MBO-diploma erkenning en vergroot het je kansen op werk in de branche.

 

De toekomst van het hoveniersvak

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor het hoveniersvak. Door de groeiende vraag naar groene leefomgevingen en duurzame tuinontwerpen neemt de behoefte aan professionele hoveniers toe. Het blijven ontwikkelen van je vaardigheden en kennis is essentieel om mee te groeien met de veranderende behoeften en trends in de groene sector. Daarnaast is er zeker ook toekomst bij AB Midden Nederland. Bij AB Midden Nederland ontvang je een baan met doorgroeimogelijkheden en afwisseling.

 

Wat moet je van tevoren weten als je aan de slag wilt gaan als hovenier?

Voordat je aan de slag gaat als hovenier, zijn er enkele belangrijke aspecten die je moet kennen.

 1. Ten eerste is het hovenierswerk fysiek uitdagend en vereist het vaak langdurig buitenwerk.
 2. Daarnaast moet je als hovenier over goede communicatieve vaardigheden beschikken, aangezien je regelmatig in contact komt met klanten en collega’s.
 3. De toekomst ziet er rooskleurig uit voor het hoveniersvak. Door de groeiende vraag naar groene leefomgevingen en duurzame tuinontwerpen neemt de behoefte aan vakkundige hoveniers toe. Het blijven ontwikkelen van je vaardigheden en kennis is essentieel om mee te groeien met de veranderende behoeften en trends in de groene sector. Daarnaast is er zeker ook toekomst bij AB Midden Nederland. Bij AB Midden Nederland ontvang je een baan met doorgroeimogelijkheden en afwisseling.
 4. Je ontvangt bij AB Midden Nederland een passend salaris afhankelijk van leeftijd, cao en ervaring. Daarbij ontvang jij uitstekende arbeidsvoorwaarden en een informele werksfeer. Je loon ontvang je per week of per 4 weken.
 5. AB Midden Nederland zorgt ervoor dat jij het hele jaar door werk hebt. Doorgroeimogelijkheden vinden wij erg belangrijk, dus dat zal dan ook zeker gestimuleerd worden.
 6. Daarbij heb je bij wederzijdse tevredenheid en goed functioneren de mogelijkheid om in vaste dienst te komen!

Heb je vragen of wil jij graag met ons de mogelijkheden bespreken? Neem gerust telefonisch contact met ons op of stuur een appje!

Laat jij carrière nu tot bloei komen!

Geen passende vacature?
Stuur een open sollicitatie

cta-image

Heb je een vraag?

Neem contact op met
Jacek Domanski