sector-detail-image
Home
Sectoren
Vrachtwagenchauffeur

Vrachtwagenchauffeur

Rijden met een gigantische vrachtwagen met een gewicht van 30 ton in plaats van met een simpele personenauto: dat is een vrachtwagenchauffeur. Jij vindt het heerlijk om ‘on the road’ te zijn vanwege de enorme vrijheid. Plan zelf je dag en de route terwijl je op de meest uiteenlopende bestemmingen komt. Maar vergeet niet dat je een onmisbare functie hebt. Zonder jou liggen schappen in supermarkten niet vol en kunnen fabrieken geen producten maken. Kortom, jij bent onmisbaar.

Wat krijg je van ons?

Naast waardering en persoonlijke begeleiding

 • Een bruto uurloon tussen 15 en 17 euro per uur
 • Mogelijkheid opgeleid te worden tot vrachtwagenchauffeur
 • Toeslagen voor werken in de nacht, weekenden, overwerken en feestdagen
 • Kans om (inter)nationaal te rijden

 

Vastberaden vrachtwagenchauffeurs

De lucht is blauw en de zon schijnt. Op de wegen in Nederland is het altijd druk. Vastberaden vervolg jij jouw route over de snelweg, met de radio door de speakers. Jouw wagen komt overal om te laden en te lossen. De klanten waar je lading aflevert, zijn altijd blij als jij de goederen komt afleveren. Je hebt een hoop vrijheid tijdens je ritten. Je plant namelijk zelf je routes en rijdt voor mooie bedrijven door heel Nederland. Door ervaring op te doen en extra scholing te volgen kan jij in meerdere vrachtwagens en sectoren werken. Hoe lekker is dat! Jouw werkzaamheden:

 • Route plannen en rijden van A naar B
 • Veilig lossen en laden van de vracht
 • Besturen van verschillende soorten vrachtwagens (vaste combinatie vrachtauto, kippers, tankwagens, containerwagens)
 • Bulktransport, grondstoffen, AGF of internationale transport

 

Geef gas en groei door

Als vrachtwagenchauffeur geef je gas! Niet alleen tijdens je ritten met de wagen, maar ook als mens. Het werk kan namelijk fysiek zwaar zijn. Het vereist niet alleen kennis van de wegen, maar je moet ook technische kennis van je vrachtwagen hebben. Het werk vraagt stressbestendige mensen die tegen een strakke planning kunnen. Daarnaast ben je het visitekaartje van het bedrijf waar je voor werkt. Dit straal je uit naar de klant.

Ben jij de vrachtwagenchauffeur die wij zoeken? Bij AB Midden Nederland ben je aan het juiste adres. We zoeken niet alleen ervaren en vastberaden vrachtwagenchauffeurs. Ook willen wij investeren in mensen die een opleiding tot vrachtwagenchauffeur willen volgen. Haal je C-rijbewijs en je Code 95 en doe ervaring op. Solliciteer nu!

 

Solliciteer nu

Wil je de weg op en graag vrachtwagenchauffeur worden?

Het is een uitdagend en lonend beroep waarbij je veel vrijheid hebt. Maar welke opleiding heb je eigenlijk nodig om vrachtwagenchauffeur te worden? We bespreken de vereisten en mogelijkheden, zodat jij goed voorbereid aan de slag kunt gaan. Misschien ben je net klaar met een BOL-of BBL-opleiding of overweeg je op latere leeftijd om vrachtwagenchauffeur te worden. Het kan allemaal! Lees daarom snel verder om erachter te komen welke stappen je moet nemen om je droom als (internationaal) vrachtwagenchauffeur waar te maken bij AB Midden Nederland.
 

Waarom kiezen voor een carrière als vrachtwagenchauffeur?

Voordat we ingaan op de benodigde opleiding vrachtwagenchauffeur, kijken we eerst naar de voordelen van een carrière als vrachtwagenchauffeur. Als vrachtwagenchauffeur heb je onregelmatige werktijden als uitdaging, de mogelijkheid om veel van de wereld te zien en een goed salaris. Bovendien is er momenteel een grote vraag naar vrachtwagenchauffeurs, waardoor je veel carrièremogelijkheden hebt bij AB Midden Nederland en een stabiele baan kunt verwachten met een vast contract.

Vereisten voor het worden van een vrachtwagenchauffeur:

 • Rijbewijs C: Om als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan, heb je een rijbewijs C nodig. Dit rijbewijs stelt je in staat om voertuigen boven een bepaald gewicht te besturen. Het behalen van een rijbewijs C vereist een apart examen, waarbij je zowel een theoretisch als praktisch deel moet afleggen. Het is belangrijk om te weten dat je eerst een rijbewijs B moet hebben voordat je het rijbewijs C kunt behalen. Als je bij AB Midden Nederland in dienst komt, krijg je de mogelijkheid, bij gebleken geschiktheid, om je rijbewijs C te halen. Daarnaast is ook het CE-rijbewijs noodzakelijk. Om te starten als vrachtwagenchauffeur is rijbewijs C voldoende, maar in de toekomst wordt CE rijbewijs noodzakelijk. Gelukkig is het behalen van deze rijbewijzen geen probleem als fulltime werkt. Bij AB Midden Nederland krijg je de mogelijkheid om je baan te combineren met het behalen van het vrachtwagenrijbewijs.
 • Code 95: Naast het rijbewijs C is het ook zeker aan te raden om de zogenaamde Code 95 te behalen. Deze code is verplicht voor alle beroepschauffeurs en toont aan dat je vakbekwaam bent. Om de Code 95 te behalen, moet je verschillende nascholingscursussen volgen. Deze cursussen behandelen onderwerpen zoals veiligheid, efficiënt rijden en transportregelgeving. Tijdens het behalen van rijbewijs C, behaal je ook automatisch het voortraject van code 95. Om je code 95 te behouden, dien je totaal 5 dagen in het jaar bijscholing over diverse onderwerpen te volgen.
 • Medische keuring: Als vrachtwagenchauffeur moet je voldoen aan bepaalde medische eisen. Je moet in goede fysieke en mentale gezondheid verkeren, zodat je veilig de weg op kunt. Een medische keuring is vereist voordat je aan de opleiding kunt beginnen en ook periodiek gedurende je loopbaan als vrachtwagenchauffeur. Dit vindt iedere keer plaatst bij het verlengen van je rijbewijs.

 

Welke opleiding heb je nodig om vrachtwagenchauffeur te worden?

Er zijn verschillende opleidingen vrachtwagenchauffeur om je voor te bereiden op een carrière als vrachtwagenchauffeur. Hier zijn enkele opties die AB Midden Nederland stimuleert en adviseert:

 • Vakopleiding: Je kunt ervoor kiezen om een vakopleiding tot vrachtwagenchauffeur te volgen bij een erkend opleidingsinstituut. Deze opleidingen bieden zowel theoretische als praktische training, waarbij je leert over verkeersregels, voertuigtechniek, veiligheid en transportplanning. Na het voltooien van de opleiding ben je goed voorbereid om het rijbewijs C-examen af te leggen.
 • BBL opleiding vrachtwagenchauffeur via een transportbedrijf: Sommige transportbedrijven bieden ook beroepsopleidingen aan voor vrachtwagenchauffeurs. Deze opleidingen stellen je in staat om tegelijkertijd te werken en te leren. Het voordeel hiervan is dat je direct werkervaring opdoet en een baan hebt zodra je de opleiding hebt afgerond. Informeer bij AB Midden Nederland naar deze mogelijkheid.

 

Toekomst voor een vrachtwagenchauffeur

De transportsector is altijd in beweging en er is een constante vraag naar goed opgeleide vrachtwagenchauffeurs. Met de groei van de economie en de toename van online winkelen, neemt de vraag naar transportdiensten alleen maar toe. AB Midden Nederland begrijpt deze behoefte en biedt uitgebreide mogelijkheden om aan deze vraag te voldoen.

Zodra je je opleiding bij AB Midden Nederland hebt afgerond en je rijbewijzen op zak hebt, opent zich een wereld vol mogelijkheden. Als vrachtwagenchauffeur kun je aan de slag bij verschillende transportbedrijven, logistieke dienstverleners of zelfs internationale transportorganisaties. AB Midden Nederland heeft nauwe banden met diverse bedrijven in de sector en kan je helpen bij het vinden van een geschikte baan die aansluit bij jouw wensen en ambities.
 

Vrachtwagenchauffeur worden zonder rijbewijs

Om vrachtwagenchauffeur te worden, heb je een rijbewijs CE, Code 95 en een goede gezondheid nodig. Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden beschikbaar, variërend van vakopleidingen tot beroepsopleidingen via transportbedrijven. Kies de optie die het beste bij jou past en zet de eerste stap op weg naar een spannende en veelbelovende carrière als vrachtwagenchauffeur. Veel succes!

Geen passende vacature?
Stuur een open sollicitatie

cta-image

Heb je een vraag?

Neem contact op met
Jacek Domanski