sector-detail-image
Home
Sectoren
CNC draaier

CNC draaier

Het is bijna kunst te noemen. Van een grof stuk materiaal iets van hoge kwaliteit maken. Als CNC Draaier gebruik je een stalen draaibank om metalen en kunststof te bewerken. Vorm het ruwe materiaal om tot een prachtig eindresultaat. Stalen buizen en frames voor in auto’s. Zonder jou kunnen deze auto’s nooit in elkaar gezet worden. Met je trouwe draaibank aan je zijde pak je alle opdrachten op. Of dat nou auto’s, bouwmaterialen of machineonderdelen zijn. Wil jij helemaal één worden met jouw machine? Streef naar de hoogste kwaliteit als CNC Draaier. En solliciteer op een vacature!

Wat krijg je van ons?

Naast waardering en persoonlijke begeleiding

  • Een bruto uurloon tussen 14,50 en 19 euro per uur
  • Een contract voor bepaalde tijd, met uitzicht op vast
  • Leren omgaan met verschillende machines

 

CNC, wat doe je ermee?

CNC betekent dat het werken met de draaibank computergestuurd is. Met verschillende soorten draaibanken vervorm en bewerk je metaal en kunststof. Hoe je weet wat je moet doen? Aan de hand van technische tekeningen. Je voert de afmetingen en juiste instellingen in op de computer. Ook voer je bijvoorbeeld de draaisnelheid- en richting in. En soms moet je de gereedschappen vervangen. Voor een optimale kwaliteit. Je bespreekt de producten met je collega’s en met de klant. Zo nodig kan je nog verbeteringen aanbrengen. Jouw taken in een notendop zijn:

  • Draaibank instellen via de computer
  • Gereedschap vervangen
  • Materiaal omvormen, slijpen en vijlen
  • Kwaliteit controleren

 

Vind jouw draai

Als CNC Draaier werk je met collega’s, maar wel zelfstandig. Iedereen heeft namelijk zijn eigen draaibank. Een technische opleiding is nodig voor het uitvoeren van de werkzaamheden. En je moet veilig kunnen werken! Zo draag je altijd een veiligheidsbril tegen rondvliegend staal. Jij hebt oog voor kwaliteit. Je levert namelijk de producten af aan klanten met hoge verwachtingen. Daarom ben je gebrand om dat stuk staal nog iets gladder en mooi glimmend te maken. Heel precies te werken en problemen op te lossen.

 

Solliciteer nu

Hoe word ik CNC draaier en welke opleiding heb ik daarvoor nodig?

CNC draaier. Voor veel mensen een onbekend beroep. Dit komt omdat het beroep van een CNC draaier tot stand is gekomen door de moderne technologie. Bij dit beroep komen precisie en technologie samen om prachtige metalen onderdelen tot stand te brengen. Wil jij CNC draaier worden? Wij leggen hieronder precies uit welke opleiding je hiervoor nodig hebt en welke mogelijkheden je bij AB Midden Nederland hebt.

 

Wat ga jij doen als CNC draaier?

Voordat we ingaan op de opleidingsvereisten, laten we eens kijken naar wat je als  CNC draaier precies doet. CNC staat voor Computer Numerical Control, wat verwijst naar het gebruik van computers om geautomatiseerde bewerkingen op materialen uit te voeren. Jij, als CNC draaier, werkt met een computergestuurde draaibank. Deze draaibanken worden gebruikt om metalen werkstukken te bewerken door ze te draaien terwijl een snijgereedschap het materiaal verwijdert, wat resulteert in nauwkeurige en complexe onderdelen. Je bent dus vooral aan het programmeren, de draaibank doet het precieze slijpwerk.

Je gebruikt als  CNC draaier een techniek die verspanen heet. Een ander voorbeeld van een verspaningstechniek is frezen. Het verschil tussen een CNC draaier en een CNC frezer is de machine waarmee ze werken. Een CNC draaier gebruikt een draaibank. Hierop roteert het materiaal dat wordt bewerkt. Een CNC frezer gebruikt een freesmachine. Bij deze techniek beweegt het gereedschap in plaats van het materiaal. In beide functies werk je vooral met metalen en soms met kunststof materialen.

 

Wat zijn je karaktereigenschappen als CNC draaier?

  • Technisch Inzicht: Als CNC draaier is het belangrijk dat je de basis van wiskunde, techniek en natuurkunde verstaat. Twijfel je of je deze vakken voldoende beheerst? Schroom dan niet om contact op te nemen met AB Midden Nederland. Wij denken graag met je mee!
  • Oog voor Detail: Je werkt als CNC draaier aan complexe onderdelen met strakke afmetingen. Het hebben van een scherp oog voor detail is daarom van belang om nauwkeurig werk te kunnen leveren.
  • Handvaardigheid: Hoewel CNC-bewerkingen geautomatiseerd zijn, is het nog steeds belangrijk om goede handvaardigheid te hebben. Dit kan je helpen bij het oplossen van problemen en het uitvoeren van kwaliteitscontroles.

Hoe kan jij CNC draaier worden?

Er zijn verschillende opleidingsmogelijkheden die je kunt volgen als je een CNC draaier wil worden:

  • MBO-opleiding Metaalbewerking: Een MBO-opleiding in de richting van metaalbewerking of werktuigbouwkunde legt een stevige basis voor een toekomstige CNC draaier. Deze opleidingen omvatten vaak praktische training in het bedienen van CNC-machines, het lezen van technische tekeningen en het begrijpen van materialen. De opleidingen worden zowel BOL als BBL aangeboden. Een BOL opleiding houdt in dat jij de 4 dagen naar school gaat en 1 dag stage loopt. Bij een BBL opleiding is dit precies andersom. Je gaat daarbij 1 dag in de week naar school; de rest van de week past je de theorie toe in de praktijk. Een groot voordeel van een BBL opleiding is dat je direct al salaris ontvangt. Via AB Midden Nederland krijg je een werkplek die bij jou past. Wij vinden het belangrijk dat jij je op je werkplek kan ontwikkelen en kan je de theorie kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast zorgt AB Midden Nederland ook voor begeleiding tijdens je werk.
  • Cursussen en Trainingen: Een andere mogelijkheid om CNC draaier te worden is door middel van het volgen van een training of cursus. Via AB Midden Nederland kan jij de volgende cursussen volgen:
    • Technische tekeningen lezen:
      Met deze cursus verbeter jij je kennis en vaardigheden door het leren lezen van technische tekeningen. Na het volgen van de training  ken je de betekenis van symbolen op een technische tekening. Je kunt een technische tekening correct lezen en toepassen in de dagelijkse praktijk.
    • Storing besturingssystemen: Met deze cursus verbeter jij je kennis en vaardigheden als storingsmonteur op het gebied besturingssystemen en PLC.
    • Communicatie voor Technici: Na afronding van de training Communicatievaardigheden voor technici kun je overtuigend communiceren. Je hebt inzicht in aspecten die de communicatie met klanten en collega’s verbeteren, in de patronen van communicatie en in het effect van jouw stijl van communiceren. Je zult voortaan actiever luisteren, de juiste vragen stellen en informatie helder overbrengen. Je zult beter gebruikmaken van jouw lichaamstaal. Je kunt opbouwende kritiek geven en omgaan met kritiek, klachten en waarderingen. Je weet gespreksstructuren te herkennen en doelen te behalen.

Kan jij je als CNC draaier verder specialiseren?

Zodra je jouw Mbo-opleiding of cursus afgerond hebt, kun je je verder specialiseren als CNC draaier, door middel van cursussen, certificeringen en specialiseren in sectoren. Maar daarbij is goede praktijkervaring ook van belang. AB Midden Nederland wil dit jou graag bieden!

Wil jij meer informatie over CNC-draaier worden? Heb je vragen of wil jij met ons hierover in gesprek? Laat het ons gerust weten. Wij denken graag met je mee!

 

Solliciteer nu

Geen passende vacature?
Stuur een open sollicitatie

cta-image

Heb je een vraag?

Neem contact op met
Jacek Domanski