sector-detail-image

Lasser

Jij smeedt het ijzer terwijl het heet is. Dat betekent dat je een mooie kans niet laat liggen. Je grijpt deze met beide handen aan. Een lasser legt verbindingen tussen metaal. Hoe? Door het metaal en een verbindingsmateriaal te verhitten. Vaak met een techniek zoals TIG of MIG/MAG. Je zorgt voor een mooie hechting tussen één of meerdere stukken metaal. Met afkoelen wordt het hard en ijzersterk! Zo zorg jij voor stevige constructies. Bijvoorbeeld in gebouwen of voor auto’s en vrachtwagens. Óf voor alledaagse producten. Ga jij door het vuur om de beste kwaliteit te leveren in je werk? Mooi! Dan ben jij geschikt als lasser.

Wat krijg je van ons?

Naast waardering en persoonlijke begeleiding

  • Een bruto uurloon tussen 16 en 19 euro per uur
  • Een contract voor bepaalde tijd, met uitzicht op vast
  • Aanvullende cursussen voor lastechnieken
  • Lassen in de sectoren techniek, bouw óf infra

 

Stalen zenuwen

Lassers zijn echte vakmensen. Je verbindt een stuk metaal met een ander stuk metaal. Zo maak je constructies van aluminium, RVS en ander staal. Met metaal ben je écht in jouw element. Tijdens het lassen ga jij voor de hoogste kwaliteit, want jij hebt stalen zenuwen. Veiligheid is trouwens onmisbaar in jouw werk. Het vuur en staal zijn extreem heet. Jij kent de veiligheidseisen en draagt beschermende kleding en een laskap. Je houdt rekening met collega’s in de omgeving. Voor jou staan veiligheid en kwaliteit op één. Jouw taken zijn:

  • Lassen
  • Slijpen, boren, zagen en frezen
  • Technische tekeningen lezen
  • Controleren van je laswerk
  • Onderhoud aan gereedschap en materiaal

 

Lastechnieken

  • TIG-lassen: TIG staat voor Tungsten Inert Gas. De IG staat voor het benodigde gas tijdens het lasproces. Het woord Tungsten is Engels voor Wolfraam. Deze lastechniek is een proces dat geschikt is voor nauwkeurig laswerk waarbij de lasser zelf het smeltbad in de gaten moet houden en handmatig materialen hieraan moet toevoegen.
  • MAG-lassen: MAG staat voor Metal Active Gas. Dit is een techniek die lassers voornamelijk gebruiken voor laag gelegeerde metaalsoorten. Hierbij gebruik je gas waarmee metalen met elkaar verbonden worden. Samen met MIG-lassen is dit de meest gebruikte lastechniek.
  • MIG-lassen: Bij MIG-lassen is er edelgas nodig. Voornaamste materialen die je met elkaar verbindt met behulp van MIG-lassen zijn aluminium en koper.
  • Plasmalassen: deze lasmethode is vergelijkbaar met TIG-lassen. Beiden maken gebruik van plasma. Het vormen hiervan gebeurt door middel van een hoge elektrische spanning
  • Druklassen: ook wel kouddruk- of warmdruklassen genoemd. Een techniek die metalen in een koude of warme toestand met elkaar verbindt door middel van druk.
  • Puntlassen: bij puntlassen gebruik je een grote stroomsterkte om materialen aan elkaar te lassen. Dit gebeurt op een klein oppervlakte van het materiaal.

Een ijzer in het vuur

Je hebt een vaste hand en werkt heel nauwkeurig. Je kan jouw creativiteit kwijt in aluminium, RVS en staal. We vragen om een opleiding of ervaring als lasser. Je kan bij AB Midden Nederland een opleiding volgen om je te specialiseren in verschillende lastechnieken. Of om ervaring op te doen in een bepaalde sector.

Vakmensen zijn hard nodig op de arbeidsmarkt. Waar? Als lasser kom je onder andere te werken bij metaalbedrijven, bouwbedrijven en machinebouwers. Of in de scheepvaart. Vaak ben je bezig in een werkplaats of op een bouwlocatie. Jij hebt als lasser een sterk ijzer in het vuur. Dat wil zeggen: je hebt een grote kans op een mooie baan.

 

Solliciteer nu

Welke opleiding heb je nodig als jij lasser wil worden?

Als lasser ben je een echte vakman die metalen onderdelen met elkaar verbindt door middel van één van de lastechnieken. Op deze manier maak je als lasser verschillende constructies van staal, aluminium, RVS en andere metalen. Tijdens het lassen is het belangrijk dat je een lasbril of -mal draagt, omdat je deze onderdelen verbindt door middel van druk en/of warmte. Daarom bezit een goede lasser niet alleen lasvaardigheden, maar weet hij of zij ook veel af van veiligheid.

 

Wat ga je doen als lasser?

Lassers kom je vaak tegen in werkplaatsen, bijvoorbeeld bij een metaalbedrijf, een machinebouwer of in de scheepsbouw. Maar er zijn ook lassers die op locatie werken, bijvoorbeeld in de bouw. Het takenpakket van een lasser kan verschillen per sector en bedrijf. Maar over het algemeen komen deze taken terug in je werk als je lasser bent:

  • Je maakt plannen en schetsen voor constructies. Daarbij is het belangrijk dat je technische tekeningen kan lezen en maken.
  • Goed gereedschap is belangrijk bij het lassen. Daarom is een taak van een lasser gereedschap onderhouden.
  • Fitten is ook wat een lasser doet. Dit betekent dat hij of zij door middel van lassen een stuk buis of pijp aan elkaar verbindt.
  • Ook overige metaalbewerkingen zoals slijpen, boren, vijlen en knippen horen bij de functie van een lasser.

Naast de BBL-opleidingen bieden we ook diverse andere opleidingsmogelijkheden aan om lasser te worden. Wil jij leren MIG/MAG te lassen? Volg dan bij ons deze cursus. Je kunt je ook verdiepen in de basis van draaien en frezen. Een andere gebied waar jij je in kunt ontwikkelingen is booglassen. Dit is een cursussen van 18 avonden waarbij jij jouw vaardigheden verbetert aan de hand van tekeningen en werkinstructies. Bij AB Midden Nederland stimuleren we je om opleidingen te volgen en ervaring op te doen bij verschillende bedrijven. Ons doel is om samen met jou te groeien en jouw kracht als lasser te ontdekken.

 

Welke opleiding heb ik nodig om lasser te worden?

Zou jij graag lasser willen worden als jij dit bovenstaande leest, maar heb jij geen geschikte opleiding? Geen zorgen, want bij AB Midden Nederland kan jij toch lasser worden, zonder dat jij daar nu de geschikte opleiding voor op zak hebt. Daarom bieden wij onze medewerkers de kans om ervaring op te doen bij verschillende bedrijven. Zo kun je praktijkervaring opdoen en de fijne kneepjes van het vak leren. Daarnaast biedt AB Midden Nederland ook BBL-opleidingen aan voor mensen die willen werken en leren tegelijk. Met een BBL-opleiding (Beroepsbegeleidende Leerweg) kun je direct aan de slag in de praktijk en tegelijkertijd een erkend diploma behalen.

 

Kan ik ook een BBL-opleiding volgen om lasser te worden?

Een BBL-opleiding tot lasser is een ideale manier om praktijkervaring op te doen en tegelijkertijd een diploma te behalen. Tijdens de opleiding werk je bij een bedrijf als lasser en volg je theoretische lessen op school, waar je 1 dag in de week na toe gaat. Zo combineer je werken en leren in de praktijk.

 

Voordelen van een BBL-opleiding bij AB Midden Nederland:

  • Praktijkgerichte ervaring
  • Begeleiding en ondersteuning
  • Direct salaris

Lasser worden met een opleiding:

Naast de BBL-opleidingen bieden we ook diverse andere opleidingsmogelijkheden aan om lasser te worden. Wil jij leren MIG/MAG te lassen? Volg dan bij ons deze cursus. Je kunt je ook verdiepen in de basis van draaien en frezen. Een ander gebied waar jij je in kunt ontwikkelingen is booglassen. Dit is een cursussen van 18 avonden waarbij jij jouw vaardigheden verbetert aan de hand van tekeningen en werkinstructies. Bij AB Midden Nederland stimuleren we je om opleidingen te volgen en ervaring op te doen bij verschillende bedrijven. Ons doel is om samen met jou te groeien en jouw kracht als lasser te ontdekken.

 

Wat verdien je als lasser?

Je salaris zal zijn tussen de €16,80 en €19,50 bruto per uur, afhankelijk van leeftijd, cao en ervaring. Daarbij ontvang jij uitstekende arbeidsvoorwaarden en een informele werksfeer. Je loon ontvang je per week of per 4 weken.
AB Midden Nederland zorgt ervoor dat jij het hele jaar door werk hebt. Doorgroeimogelijkheden vinden wij erg belangrijk, dus dat zal dan ook zeker gestimuleerd worden.

Daarbij heb je bij wederzijdse tevredenheid en goed functioneren de mogelijkheid om in vaste dienst te komen!

 

Solliciteer nu

Geen passende vacature?
Stuur een open sollicitatie

cta-image

Heb je een vraag?

Neem contact op met
Jacek Domanski