=

Kom jij ons team als superboer versterken?

Een unieke baan waarbij het iedere dag anders is.

Justine van der Meij werkt al ruim tien jaar als bedrijfsverzorger bij AB Midden Nederland

“Hoe langer ik dit werk doe, hoe leuker ik het ga vinden.” Zo vat Justine van der Meij ruim tien jaar als bedrijfsverzorger bij AB Midden Nederland samen. De afwisseling, de combinatie van het werk op de boerderij met de sociale contacten, dat spreekt haar het meeste aan.

 

Melkveehouders die vragen of Justine bij hen wil komen om de boerderij te runnen als ze een paar weken op vakantie gaan; een mooier compliment kan ze bijna niet krijgen. “Want het bedrijf loslaten vinden ze niet gemakkelijk”, knikt Justine. “In de loop van de jaren bouw je dat vertrouwen op en leer je de boeren voor wie je werkt steeds beter kennen. Dat zorgt ervoor dat ik dit werk steeds leuker ben gaan vinden.”

 

Ruim tien jaar geleden verruilde Justine van der Meij haar werkzaamheden bij een agrarisch bedrijf voor de job als bedrijfsverzorger in dienst van AB Midden Nederland. Als één van de ‘superboeren’ stak ze op tientallen boerenbedrijven de handen uit de mouwen. Altijd met volle inzet. “Als ik iets doe, dan doe ik het voor honderd procent. Is iets nog niet klaar dan ga ik net zo lang door totdat het wel klaar is. Ik probeer mij te verplaatsen in hoe de boer het zelf zou doen.”

 

Ze gaat al richting haar 12,5-jarig jubileum bij haar werkgever. Niet voor niets. “Ik ben heel positief over AB Midden Nederland. De coöperatie is een prachtig systeem voor boeren die tijdelijk hun werk niet uit kunnen voeren. En ik heb als bedrijfsverzorger de kans om steeds weer op nieuwe bedrijven te werken en daarvan te leren. Dat vind ik buitengewoon interessant.”

 

Die kennis houd ze trouwens niet voor zichzelf. Een melkveehouder verder helpen met de ervaringen die ze elders heeft opgedaan, dat doet Justine graag. “Al kost dat soms wat tijd”, lacht ze. “Niet elke boer laat zich even makkelijk overtuigen. Maar soms zie je na een paar maanden dat wat ik voorstelde toch opgepakt wordt. Dat is zo mooi om te zien.” Jezelf verder ontwikkelen, die mogelijkheden biedt AB Midden Nederland volop aan haar medewerkers. Justine zelf geeft ook cursussen. “Ik geef uitleg over het werken met melkrobots van het merk Lely”, licht ze toe.

 

Als bedrijfsverzorger moet je wel sterk in je schoenen staan. Een agrarisch bedrijf overnemen als de eigenaar door ziekte of een ongeval uitgeschakeld is, dat is geen kleinigheid. Justine: “Je verantwoordelijkheid nemen, dat moet wel in je zitten. En stressbestendig zijn is zeker ook nodig. Rustig alles bekijken, als het nodig is om hulp vragen, met die aanpak kom je het verst.”

 

 

 

 

Pieter van Voorden volgt opleiding tot bedrijfsverzorger bij AB Midden Nederland

Er was een omweg voor nodig, maar Pieter van Voorden heeft zijn plek gevonden tussen de koeien. Bij AB Midden Nederland volgt hij een leerwerktraject waarbij hij opgeleid wordt tot bedrijfsverzorger. “Zelfstandig maandenlang een boerderij kunnen runnen, dat lijkt me geweldig.”

De akkerbouw, daarin dacht Pieter zijn dagelijks brood te gaan verdienen. Twee jaar volgde hij in deze branche een opleiding tot bedrijfsleider, maar het bleek hem toch niet te liggen. Hetzelfde gold voor een bestaan als timmerman, wat hij een tijdje probeerde. Een post van AB Midden Nederland op Instagram bracht hem in contact met de coöperatie én met het werken in de melkveehouderij. Dat klikte vanaf dag één, van beide kanten. “Het werken met koeien vind ik fantastisch”, lacht hij. “Je leert ze steeds beter kennen. Ze hebben allemaal een eigen karakter. En de vrijheid vind ik geweldig. Natuurlijk, het is hard werken, maar je tijd kun je voor een groot deel zelf indelen en er zijn tussendoor meer dan voldoende rustmomenten.”

Pieter werkt vier dagen in de week op drie verschillende boerderijen en zit één dag in de week in de schoolbanken. Het uiteindelijke doel: bedrijfsverzorger worden. Als een melkveehouder dan tijdelijk (deels) zijn of haar werk niet kan uitvoeren, kan hij het bedrijf één op één overnemen. “Daar heb ik echt zin in. Zelfstandig maandenlang een boerderij kunnen runnen, lijkt me geweldig. Zover ben ik nu nog niet. Als de boer een dag of twee weg is, gaat dat best, maar een hele week is nog teveel van het goede.”

Wat er nodig is om een ‘superboer’, zoals AB Midden Nederland de bedrijfsverzorgers zelf omschrijft, te zijn? Tegen stress kunnen, rust uitstralen, dat noemt Pieter als eerste. “Als je er alleen voorstaat moet je niet in de stress schieten. Rustig blijven, dat is dan heel belangrijk. De koeien voelen het trouwens meteen als dat niet zo is. Als je gestrest de melkput ingaat, loopt het melken meteen een stuk minder goed. En je moet van aanpakken houden. Dit is zeker niet van negen tot vijf werken. Als iets af moet, kijk je niet op de klok. Dat is ook de mentaliteit bij AB Midden Nederland: mouwen opstropen en lekker hard werken.”

Op de werkvloer is Pieter voor het overgrote deel zelfstandig, maar via zijn relatiebeheerder is er altijd contact mogelijk voor vragen, het oplossen van problemen of over zijn eigen ontwikkeling. “AB Midden Nederland is een fantastische werkgever”, knikt hij. “Van begin af aan krijg je mogelijkheden aangeboden om door te groeien, om opleidingen te volgen. Er worden goede en duidelijke afspraken gemaakt én ze houden zich eraan. Er werken heel veel mensen bij AB Midden Nederland, maar je bent zeker geen nummer. Ze investeren echt in hun medewerkers.”

Bekijk de video waarin William vertelt over zijn baan als super boer!

William Boersen: 'Bij AB krijg ik er regelmatig een uitdaging bij'

AB Midden Nederland: er is altijd werk dat je leuk vindt

Volop afwisseling, de kans om door te groeien, een groot aanbod aan opleidingen én elke dag werk doen dat je leuk vindt: die kansen biedt AB Midden Nederland. Of je nu net van school komt of op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, je bent van harte welkom om kennis te komen maken. Bedrijfsverzorger William Boersen (26) uit Scherpenzeel is een goed voorbeeld van wat dat op kan leveren.

’s Ochtends melken, daarna overdag werken in de bouw en ’s avonds weer melken; vervelen hoeft William zich deze dagen niet. “Het is eigenlijk iets te gek”, lacht hij. “Maar dat heb ik inmiddels aangegeven en daar wordt meteen actie op ondernomen. Zo doen ze dat bij AB Midden Nederland: ze gaan als er iets is gelijk aan de slag voor je. Er is van allebei de kanten het vertrouwen en dat voelt heel goed.” 

De boerenzoon stapte twee jaar geleden voor het eerst binnen bij AB Midden Nederland. Zijn droom om de boerderij van zijn vader over te nemen strandde destijds en hij moest noodgedwongen op zoek naar een andere werkplek. “De relatiebeheerder van AB die bij ons op het bedrijf kwam, had al vaker gevraagd of ik niet ook voor hen wilde werken. Ik heb hem gebeld en het was heel snel geregeld. Ik kon zo aan de slag.”

 Niet zo vreemd: AB Midden Nederland heeft een breed aanbod in de sectoren waarin de coöperatie actief is. Er is altijd wel werk dat je leuk vindt. Daarbij komt dat William met zijn achtergrond als bedrijfsverzorger zo aan de slag kon. Het invallen op boerderijen past naadloos bij zijn kennis en ervaring. “Maar ik ben inmiddels een allrounder”, vult hij aan. “Ik werk veel in de bouw op allerlei plekken. Nee, daarvoor ben ik niet opgeleid, maar op een boerderij moet je van elektra, water en motoren eigenlijk ook van alles afweten. En ik ga gewoon aan de slag, nadat ik gezien heb hoe iets moet. Ik pak het gelukkig elke keer snel op. Mijn hele leven is vol uitdagingen en bij AB krijg ik er regelmatig ééntje bij. Daar geniet ik van.”

De wisselende werkplekken bevallen William meer dan goed. “Zeker ook omdat ik het leuk vind om mensen te leren kennen en met hen om te gaan. Je wordt door AB Midden Nederland heel goed begeleid en er is alle ruimte om aan te geven wat wel of niet bij je past. En ze zijn heel actief in het aanbieden van doorgroeimogelijkheden. Op de site is van alles te vinden op het gebied van scholing, van het drachtig maken van koeien tot het besturen van een heftruck. Alles wordt voor je geregeld; werken bij AB Midden Nederland biedt volop kansen.”